Friday, 1 July 2011

Indahnya Sabar !

Wah2...rasa sungguh gembira dan bahagia bila balik rumah!
Rumahku Syurgaku! Rumahmu Syurgamu! Haha...

Okeh...malam ni nak cerita sikit pasal senario yang berlaku kat stesen bas tadi..
Emm...ok,mulanya saya terdengar ada seorang pemuda ni merayu dekat pemandu bas tu supaya menunggu lagi 5 minit. Mungkin temannya yang lewat. Tapi....pakcik tu marah2..

Dia kata 35 orang dalam bas tu tak kan nak tunggu? Mereka boleh sampai awal kenapa teman pemuda tu boleh lewat? Ok,saya sangat respect dengan pemandu bas tu kerana dia seorang yang punctual.
Tetapi...bukan semua orang sama urusannya. Mungkin teman dia terlewat kerana ada urusan yang lebih penting untuk diselesaikan terlebih dahulu.Atau mungkin juga tempatnya jauh dari destinasi bas.Dan tak mustahil jem sebab hari ni hari jumaat! Berpusu-pusu orang pergi masjid. Bagi saya 5 minit bukanlah lama sebab pemuda tu dah beli tiket bas. Tak kan lah nak rugi macam tu je. Pemandu bas tu pulak cuma bagi 3 minit kepada pemuda tu dengan suara yang marah2.

Apa salahnya sebagai manusia kita bersabar? Sedangkan pemuda tu merayu minta tolong supaya pak cik tu bagi dia masa 5 minit je. Bukan ke menolong orang tu suatu pahala?
Ya..saya faham situasi pemuda tu apabila dia perlu menunggu temannya sedangkan waktu untuk bas bergerak sudah tiba. Saya pernah terlepas bas kerana kelewatan LRT  (saya tetap salahkan LRT ok! Tak pernah2 buat hal tiba2 pulak jadi jem petang tu...adoi.. ) hehe. Saya rugi berpuluh ringgit.
Tapi nak marah pun tak guna. Perkara dah jadi..

Kembali kepada cerita pemuda tu..
Akhirnya dia terpaksa berputus asa apabila pak cik tu dah marah2 walaupun dia dah kata dia dah beli tiket pun. Pemuda tu bertanya kepada pak cik tu,di mana mesin ATM terdekat? Pak cik tu tanya pulak kenapa? Pemuda tu jawablah yang dia nak keluarkan duit. Kalau tak dia nak balik macam mana? Pak cik tu cakap, Mana la aku tau..kau punya pasal la tu..Aku bukannya bawak mesin ATM..(ha..lebih kurang macam tu la..) haha...kan pak cik tu tak menjawab soalan namanya..
Pemuda tu pun tanya lagi pak cik tu.. Entah macam mana,dia pun jual tiket pada orang lain yang ada dekat2 situ..

So,bergeraklah bas tu...(tak sabar sangat pak cik tu...hish!)
Sebagai manusia,kita perlu jugak fikirkan masalah orang lain.
Sekali kita tolong orang lain,berkali-kali Allah tolong kita.. InsyaAllah...
Janganlah kita terlalu sombong,angkuh dan mementingkan diri!
Kerana bukannya kita selalu di atas. Kadang2 kita di bawah. Kita juga memerlukan pertolongan daripada orang lain. Kita bukan hidup seorang diri atas dunia ni.
Tambah lagi kita hanya menumpang di BUMI CINTA ALLAH ni..
Jadilah kita sebagai manusia yang sederhana. Menolong saudara seislam yang dalam kesusahan.
Kalau bukan kita,siapa lagi nak tolong? Kan? Kan?== Temukan kebahagiaan anda dalam setiap keikhlasan ==Rasulullah SAW bersabda :

"Barangsiapa memudahkan kesulitan saudaranya dalam kesulitan dunia,nescaya Allah akan memudahkan kesulitannya di hari kiamat." - Hadis Riwayat Muslim -

++ Renung-renungkan dan Selamat Beramal! ++


No comments :

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...