Tuesday, 19 July 2011

Wanita Menuju Syurga Dari DapurSalah satu pesan orang tua kepada anak perempuannya adalah ” Cinta suami bermula dari perut”.


Ketelitian seorang wanita dalam memberikan hidangan yang memanjakan lidah suaminya, memang tidak hanya berhasil memikat kasih sayang dan perhatiannya, namun juga terbukti berjaya menghidangkan kebahagiaan untuk rumah tangga mereka.


Suami mana yang tidak akan senang melihat isteri yang begitu serius merawat dan melayaninya, serta mengambil berat soal makan minumnya. Bagi suami yang bijak menghargai, perkara ini membuatkan kekurangan wanita yang menjadi isterinya seolah – olah tertutup oleh perbuatannya merawat dan menjaga cita rasa lidah suami. Dan tentunya bagi si isteri, kebahagiaan sudah pasti diperolehinya kerana redha suami memang menjadi tujuan dari perjuangan seorang wanita muslimah.


Maka, betapa ruginya jika masih ada beberapa orang yang berfikir bahawa dapur bukanlah tempat wanita moden dalam `berkarier`. Bahkan ada sebahagian dari mereka dengan ikhlasnya berbahagi pahala dengan pembantu rumah, malah menyerahkan semuanya kepada pembantu. Beribu alasan kesibukan dan ketidakmampuan diberikannya, termasuk alasan bahawa zaman sekarang pekerjaan rumah hanya mengikat perkembangan kreativiti wanita.


Hanya orang- orang yang belum mengerti kedamaian melayani, yang akan berfikiran bahawa pekerjaan dapur hanya merendahkan wanita. Begitulah pendapat kebanyakan mereka – Selalu di dapur, maka masa depan wanita tamat.


Namun hal ini berbeza dengan fikiran wanita yang menjunjung tinggi sebuah keikhlasan. Melayani suami bukan bererti memasrahkan diri menjadi pelayan. Melayani bererti meningkatkan darjat diri, dari yang hanya berfikir tentang diri sendiri, dia tanggalkan ego demi untuk membahagiakan orang lain.


MasyaAllah, ini bukanlah perkara yang mudah untuk dilakukan, tetapi juga tidak mustahil dijalankan. Wanita ajaib bagaimana yang dapat buat seperti ini, kecuali akan menjadi berkat untuk pasangannya. apa – apa pekerjaan rumah yang begitu berat, betapa banyak kesibukan diluar yang menyita waktu mereka, namun seorang wanita solehah akan tetap memfokuskan bahawa keluarga adalah nombor satu, dan kerana memang itulah tanggungjawab untuknya, dari Allah sang maha penguasa.


Fikirannya selalu terfikir untuk menyiapkan apa yang dia boleh hidangkan untuk suami tercinta. Pahala untuknya akan mengalir dengan deras dan tiket untuk masuk ke dalam syurga Allah insyaallah akan digenggaman.


Memang masih banyak cara untuk membahagiakan suami kita selain dengan memasak makanan kesenangannya. Namun, adakah cara yang lebih baik untuk memenuhi selera makan mereka selain dengan memenuhinya dengan tangan kita sendiri. Pastilah sebuah kebanggaan bagi kita dapat merawat suami sebagai sebahagian dari amanah kita yang kita lakukan dengan tangan kita sendiri, dan menjadikan kita peribadi yang dapat dipercayai dalam menjaga amanah.


Maka jangan pernah melecehkan ketentuan Allah, dan jangan menunggu sampai hak itu diambil Allah barulah kita menyedari kekeliruan kita. Maka sebaiknya kita mulai menumbuhkan rasa malu, saat mengetahui bahawa sang suami cenderung menyukai makanan di luar dan atau buatan orang lain. Manfaatkan waktu sebaik mungkin, kerana sungguhnya Allah menyediakan syurga untuk hambanya yang bersungguh- sungguh dalam belajar.

Credit to http://pakarcinta.com/
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Wah3...bila baca entry kat atas tu,saya mula berfikir....bila agak-agaknya saya boleh berkahwin?
Hehehe...yelar,nak kata pandai masak...memang la terlebih 'pandai'...
Wooo...nampaknya lambat lagi la saya boleh kahwin kan? yelar,perut suami nak kena jaga...nanti suami cari lain baru tau! Ei...x mo2..ngeh3....
Bukan malas nak belajar masak,cuma bila belajar dengan mak sendiri ni,kita senang2 nak bermalas-malasan,nak 'nanti dulu la'...haha...


Orang cakap,kalau nak cepat pandai,kena belajar dengan mak mertua...
Sebab kita ada rasa takut sikit,tak ada nak lengah2 ke apa...hahaha...
So,tunggu la saya belajar dengan mak mertua dulu ye...
Masa tu confirm saya pandai buat nasi ayam dengan kuah kacang..hehehe...


Wassalam...

2 comments :

  1. Ala...cmpem x pndai...sbb mak mertua akk...bkn mak mertua sy...muahaha....
    cmpem suami sy nk mkn resepi mak dia...x kan la resipi mak suami akk pulak...ngeh3...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...