Thursday, 20 October 2011

Filem Malaysia Tidak Berkualiti!


Hari ni nak ulas sikit pasal filem terbaru yang ditayangkan pada 13 Oktober 2011 yang lalu...


Filem Klip 3gp namanya...Huh!! Tak tahu nak mula dari mana dan macam mana...! 
Maaf kalau saya cakap yang filem ni filem paling teruk pernah saya jumpa.
Memang saya tak pergi tonton filem tersebut kerana (maaf sekali lagi) hanya bazirkan duit saya.
Saya lebih rela pilih filem2 Inggeris daripada filem Melayu sekarang yang boleh dikatakan hampir semuanya tidak berkualiti! 
Sehingga saya sanggup memilih filem Toy Story 3 untuk ditonton! Lebih seronok...! 


Tiada mesej yang jelas nak disampaikan,tiada nilai, dan cerita Melayu hampir semuanya berkonsepkan benda dan tujuan yang sama!

Berbalik kepada filem Klip 3gp tu,sepatutnya penerbit filem tersebut mengkaji dengan lebih mendalam akan kesan-kesan yang mungkin berlaku sekiranya filem itu ditayangkan kepada umum. Perkara negatif lebih mempengaruhi remaja di Malaysia daripada perkara positif dan pengajaran di sebalik cerita yang mahu disampaikan! Contoh-contoh sudah ada..Filem-filem yang kononnya mahu dijadikan pengajaran kepada remaja seperti filem2 aksi rempit,gangster dan sebagainya langsung TIDAK BERKESAN! Malah semakin menjadi-jadi! 

Lihat saja artis yang memegang watak dalam filem Klip 3gp tersebut.. Di luar filem pakaiannya tetap seksi dan mencolok mata. Jadi,bagaimana remaja mahu mengambil pengajaran sedangkan artis sendiri masih tidak sedar?? 

Malah,filem tersebut kemungkinan akan dijadikan contoh untuk remaja mencuba aksi-aksi yang menghairahkan dan sebagainya. Tak kan penerbit tak pernah fikir remaja mungkin akan meniru aksi2 dalam filem tersebut? Atau penerbit hanya fikir remaja Malaysia semuanya BIJAK BESTARI untuk menilai pengajaran di sebalik filem tersebut?? 

Saya pun tak faham macam mana filem tersebut diluluskan. Kalau tak silap saya,ada sebuah filem yang tajuknya pun perlu di ubah... Kalau tak silap filemnya "Perempuan,Isteri dan ..." Perkataan jalang itu tidak sesuai digunakan.

Harap penerbit filem di Malaysia menghasilkan filem yang benar-benar berkualiti selepas ini...!

Wassalam.... 

2 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...